pupils

Structure of the School Week

Set out below is an explanation of the structure of the school week.
Standard Day
MON, TUES, THURS, FRI –  60 MIN LESSONS
Activity Timing
Registration/Assembly 8:40-9.05 25 mins
Period 1 9.05-10.05 60 mins
Period 2 10.05-11.05 60 mins
Break 11.05-11.25 20 mins
Period 3 11.25-12.25 60 mins
Period 4 12.25-1.25 60 mins
Lunch 1.25-2.00 35 mins
Move on the bell 2.00-2.05 5 mins
Period 5 2.05-3.05 60 mins
Extended Form for PSHE Lessons (Wednesday ONLY)
WEDNESDAY 55 MIN LESSONS
Activity Timing
Registration/PSHE 8.40-9.30 50 mins
Period 1 9.30-10.25 55 mins
Period 2 10.25-11.20 55 mins
Break 11.20-11.40 20 mins
Period 3 11.40-12.35 55 mins
Period 4 12.35-1.30 55 mins
Lunch 1.30-2.05 35 mins
Period 5 2.05-3.05 60 mins

House System

In order to create a sense of community and evoke some healthy competition amongst pupils and staff, Longridge High School operates a House System.

Pupils are organised into 3 houses, each representing a famous hill from the local area:

Beacon – Head of House – Mr Kershaw (RJK)

Fairsnape Head of House – Mr Fitzpatrick (SJF)

Parlick Head of House – Miss Anderton (KEA)

Pupils are given the opportunity to represent their house in a wide range of activities including; inter-house sports competitions, Maths Challenges, Talent Competitions and much, much more. The vast selection of events reflects our intention to make our house system holistic and engaging; we aim to give everyone the chance to shine.

Pupils are also given the opportunity to develop their leadership skills within the house system. Year 11 pupils can apply for the role of House Captains and are at the fore-front of all events and activities. Younger pupils can also become vice-captains. 

Assembly Days

Year 7: Monday
Year 8: Tuesday
Year 9: Friday
Year 10: Thursday
Year 11: Wednesday

Heads of Years

Year 7: Mrs Jackson (RLJ)
Year 8: Miss Stemp (KAS)
Year 9: Mrs Taylor (NJT)
Year 10: Miss Webster (KAW)
Year 11: Mr Mochan (CAM)